Melle Dotinga uit Monnickendam overtuigt met toegankelijke gedichten

Melle Dotinga: de nieuwe Dichter des Waterlands

Melle Dotinga uit Monnickendam overtuigt met toegankelijke gedichten

Melle Dotinga uit Monnickendam is de nieuwe Dichter des Waterlands. Met de woorden: “Hij is een dichter die durft te spelen met woorden en weet te overtuigen”, kondigde Tsead Bruinja, oud-Dichter des Vaderlands, afgelopen vrijdag de nieuwe Dichter des Waterlands aan.

De jury, bestaande uit Tsead Bruinja, Evert Smit (de eerste Dichter des Waterlands), Frank Bond (Cultuurcoördinator Edam-Volendam) en Femke Frantzen van Bibliotheek Waterland, waren bijzonder enthousiast over de kwaliteit van de inzendingen. “Melle sprong er voor ons uit. Hij overtuigt met toegankelijke gedichten waarbij hij de lezer weet te betrekken, en dat past goed bij de rol van Dichter des Waterlands.” Verder vindt de jury het interessant dat Melle als inwoner van Monnickendam – min of meer als ‘buitenstaander’ – een objectieve en verfrissende blik kan werpen op de gemeente Edam-Volendam én Waterland.

Uit handen van wethouder Vincent Tuijp ontving Melle de titel in de bibliotheek in Volendam. Vanzelfsprekend droeg hij een van zijn gedichten voor.

Natuurlijk hoort er bij de uitreiking van de titel Dichter des Waterlands ook een voordracht. Melle droeg tijdens deze gelegenheid onder andere zijn toepasselijke gedicht 'Taal' voor.

Wat maakt de taal zo rijk?
Dat liefdes ermee worden uitgesproken
En ruzies ook en momenten van ultiem geluk
Schreeuw van verdriet, een klank van troost
Alleen woorden kunnen stiltes laten vallen
Taal laat onze harten horen 

 

- Melle Dotinga
Dichter des Waterlands 2023/2024

©️ Foto: Cees Hartman

Melle Dotinga uit Monnickendam overtuigt met toegankelijke gedichten