Samenwerking tussen beeld en woord

Samenwerking tussen beeld en woord

Samenwerking tussen beeld en woord

De kersverse Fotograaf en Dichter des Waterlands, respectievelijk Anja de Graaff en Melle Dotinga, slaan de handen ineen om op unieke wijze Edam, Volendam, de Zeevang en Waterland in beeld te brengen. Woorden en beelden smelten samen in hun project waarin de levensloop van de inwoners uit de gemeente centraal staat.

Gedeelde missie

De dichter en fotograaf hebben weliswaar ieder een eigen missie, maar ontdekten na hun benoeming dat ze veel gemeen hebben. In hun rol als Dichter en Fotograaf des Waterlands streven ze er allebei naar de inwoners van de gemeente nauw bij hun opdracht te betrekken. Daarbij zijn ze beide sterk visueel georiënteerd. Anja: “Ik dacht meteen al dat het interessant zou zijn om beeld en woord dichter bij elkaar te brengen.” Ze legt uit hoe ze te werk gaan: “Ik vang de levensfases die inwoners doorlopen in twee foto’s waarbij ik me laat inspireren door een woord wat in iedere fase centraal staat. Deze woorden, bijvoorbeeld Veiligheid, Verantwoordelijkheid en Vrijheid, vertaal ik naar zowel een concreet als een abstract beeld.” Melle neemt op zijn beurt de beelden van Anja als uitgangspunt voor zijn gedichten: “Het zijn wel lastige woorden. Aan woorden als Authenticiteit en Autoriteit kun je allerlei betekenissen geven, maar Anja’s foto’s zullen mij houvast geven.”

Identiteit

Anja geeft dus min of meer de aftrap en zit bomvol ideeën. “Ik heb al foto’s in mijn hoofd voor de meeste fasen en de tweede fase is nu klaar. Voor deze fase met het archetype Identiteit ben ik aan de slag gegaan met leerlingen van het Don Bosco college. We hebben twee lesuren besteed aan het verkennen van het thema identiteit aan de hand van schoenen, omdat die soms kunnen laten zien wie je bent. Ik heb ze ook tips gegeven over het fotograferen met hun mobiele telefoons en heb ze erop uitgestuurd om van hun eigen schoenen een foto te maken.” Anja heeft de leerlingen nauw betrokken bij het creatieve proces. “Het resultaat was vaak verrassend creatief! Kijk deze leerling heeft bijvoorbeeld heel goed geluisterd naar mijn tip over het gebruik van lijnen in foto’s. En ze kwamen zelf met het idee om een foto te maken bij de dijk, waarbij de aandacht ligt op hun schoenen.” Het tweeluik Identiteit heeft Anja vervolledigd met een foto waarin een persoon centraal staat. Dit heeft Melle geïnspireerd tot een prachtig gedicht met de veelzeggende titel ‘zelf’.

Dichtersgroep

Melle heeft inmiddels twee gedichten gepubliceerd in deze krant, waaronder de ode aan Jaap Bol uit Warder. “Via de dorpsraden en andere contacten heb ik al een aantal boeiende personen gesproken. De woorden volgen dan als vanzelf.” Hij neemt actief deel aan de Dichtersbijeenkomsten die iedere derde donderdag van de maand plaats vinden. “De groep is inmiddels gegroeid naar zeven dichters. Allen mannen. Ik denk eigenlijk dat er ook wel vrouwelijke dichters zijn in deze gemeente, maar ik heb nog geen vrouwen gezien op de bijeenkomsten. Dus hierbij meteen een oproep aan alle dames die goed zijn met woord om eens aan te sluiten en te sparren over de kunst van het woord”, zegt hij met een grote glimlach op zijn gezicht.

Extra dimensie

De samenwerking van Anja en Melle voegt een extra dimensie toe aan de campagnes Fotograaf en Dichter des Waterlands. Het resultaat is regelmatig te zien in deze krant en uiteindelijk in een expositie tijdens de Kunstmaand in 2024. “Maar dat is nog ver weg”, lacht Melle. “We hebben in ieder geval nog vijf levensfases uit te beelden”.

Samenwerking tussen beeld en woord